Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tartósított és stabilizált növények

  Tartósított növények használata egyre elterjedtebb hazánkban is a beltéri dekorációk tervezésekor, hiszen természetes megjelenést kölcsönöz környezetbarát anyagok felhasználásával. Mégis sokan úgy gondolják, hogy ha valami nem él az csak mű lehet. Pedig nem! Ebben a bejegyzésben a tartósítást és a tartósított növényeinket mutatjuk be kicsit jobban. ​

 


 

 

Rénszarvas zuzmó​

A Rénszarvas zuzmó (Cladonia rangiferina) elsősorban magas hegyek havasi régiójában található. Utóbbi helyeken a rénszarvas egyik fő tápláléka (innen ered a neve is). Magyarországon a természetben alig található belőle, ezért védett növényként tartják számon. betakarításkor kézzel szedik őket, ügyelve a növény és környezete megóvására, ezzel biztosítva a folyamatos megújulását a zuzmóknak. Még több érdekességért olvasd ez a zuzmóról szóló cikkünket. ​ 

Moha​

A mohák az egész Földön elterjedtek, mintegy 26 000 ismert fajjal rendelkeznek, amelyek közül Magyarországon 659 él. Jellegzetességük, hogy egyáltalán nincsenek gyökereik. A nedvességet és tápanyagokat nem a talajból veszik fel, hanem a csapadékból és a levegő páratartalmából jutnak hozzá. A mohákról még többet, a Mohák tulajdonságai cikkünkben olvashatsz. 

Alapanyagainkat magán erdőkkel rendelkező termelőktől vásároljuk, akik dekorációs célra, a biodiverzitás megőrzését és a megújulást szem előtt tartva termesztik a növényeiket.


 

Tartósítás és stabilizálás

 

A két technológia nagyon hasonló, melynek eredményeképpen a növények puhák és élethűek maradnak évekig. Egyik eljárás során a cél, hogy megőrizzék a frissen szedett növény puhaságát, formáját és természetességét hosszú ideig. A másik esetben a szárított növényeket rehidratálják, tehát az eljárás során újra puhává és az ételszínezéknek köszönhetően újra élettel teli színűvé varázsolják. Mindkét esetben olyan természetes oldattal kezelik a frissen leszedett és/vagy szárított növényeket, amely glicerint, vizet, ételfestéket és tápanyagokat tartalmaz. A glicerin 100% -ban természetes és környezetbarát anyag, amely segít a nedvességet a növényben tartani, az ételfesték pedig a kívánt színárnyalatért felelős. A tápanyagok a növény táplálására szolgálnak és segítenek a tartós és 100% -ban természetes megjelenés biztosításában. A stabilizált növények évekig gyönyörűek és változatlanok maradnak öntözés és fény nélkül. ​

Ugyan ezzel a módszerrel lettek stabilizálva az amazóniai őserdő inspirálta keretekhez használt levelek is. Az eljárás alapjában véve ugyanaz, a tartósítási és száradási idő hosszát a különböző növényfajták igényei határozzák meg.

 

A zuzmót újabban glicerin helyett, sóoldatos tartósításnak vetik alá. Ennek köszönhetően tűzállóvá és a kártevőktől ellenállóvá válik. A zuzmó eredeti színe fehér/koszos fehér, de a hozzáadott ételszínező lehetővé teszi, hogy mára a szivárvány bármilyen színében elérhető legyen. Mi inkább a zöld természetesebb árnyalatait részesítjük előnyben és használjuk.

 

A tartósításnak köszönhetően a növények nem igényelnek gondozást. Ez azt jelenti, hogy nincs fény, víz igényük, nem növekednek már, így nem kell őket metszeni, tápoldatozni, vagy a kártevők ellen bármilyen módon kezelni.

 

Tulajdonságaik: ​

 • Természetes, egyedi megjelenés 100%-ban természetes alapanyagok

 • Puha, kellemes tapintásúak

 • Nem tartalmaznak mérgező vegyszereket, így nem ártalmasak a gyermeket, vagy háziállatok számára.

 • NEM EHETŐ!

 • Nem igényel fényt, öntözést vagy metszést

 • Páratartalom jelző

 • Tisztítja a levegőt: Egy szintig képes a levegő nedvességtartalmának beszívása során, a benne található port kiszűrni a levegőből. ​


   

Mire érdemes odafigyelni a mohafalak tervezése során

 • Ne érje közvetlen napfény

 • Ne kerüljön fűtőtest, kandalló, klíma közvetlen közelébe Kizárólag beltéri dekoráció

 • Fontos a páratartalom és a hőmérséklet megfelelő arányára. 45-55% közötti átlagos páratartalom szükséges a számukra.

 • Kerülhet sötét helyre, bárhova, akár fürdőszobába is, csak ügyeljünk rá, hogy ne érje rendszeres nedvesség.

 • Gondoskodjunk a megfelelő letakarásról, amennyiben még zajlanak a felújjítási és építkezési munkák.

 • Ne maradjon télen fűtetlen, vagy dohos helyiségben. ​
   

Milyen hosszú az élettartama?​

Sokan örök életet ígérnek és várnak ezektől a dekorációktól. Viszont ezt sajnos nem adhatjuk meg! DE! A felhasználási feltételek betartásával és odafigyeléssel, a stabilizált növény évekig megtartja a formáját, textúráját és színét. Idővel fokozatos fakulással veszít a színének intenzitásából ami, amint esztétikai problémává válik, cserélhető és javítható. A csere nem az egész keret, vagy fal cseréjét jeleneti. Kisebb-nagyobb részek az egész összképtől függetlenül is javíthatóak, így körforgásban az évek alatt meg tud újulni az egész keret. A külső rongálások, vagy a nem megfelelő környezeti hatások károkat okozhatnak, de bármilyen méretű felületről is legyen szó, ezek a hibák is javíthatóak!