Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rénszarvas zuzmó tulajdonságai


A rénszarvas zuzmó (más néven rénszarvasmoha vagy Cladonia rangiferina) a Cladoniaceae család tagja.

Amit talán a legfontosabb tudni róla, hogy a nevével ellentétben a rénszarvasmoha egyáltalán nem moha. Inkább a világ 15 000 zuzmójának egyike. A mikroszkóp felfedezése előtt a zuzmókat moháknak tartották, innen ered az elnevezése.

A zuzmó különlegessége, hogy – minden más növénytől eltérően – nem egyetlen organizmus. Ehelyett a zuzmó két különböző növény, az algák és a gombák kombinációja, amelyek együtt nőnek elválaszthatatlan kapcsolatban, úgynevezett szimbiózisban. Fotoszintézis-képességének köszönhetően az algák táplálékkal látják el a zuzmót. A gomba biztosítja a mechanikai szerkezetet és a fotoszintézishez szükséges vizet. Ezt a vizet a levegőből nyeri, így a zuzmónak nincsenek gyökerei. Ennek köszönhetően képes sziklákon vagy más tárgyakon, például fakérgen növekedni. Mivel a zuzmók a levegőből, nem pedig a talajból nyerik megélhetésüket, rettenetesen érzékenyek a légszennyezésre, és nem fog növekednek olyan városok közelében, ahol magas a légszennyezettség.

Meleg és hideg éghajlaton egyaránt nő, de elsősorban az alpesi tundra jól vízelvezető, nyílt környezetében található. Mivel a zuzmók nem használják a talajt az élethez szükséges anyagok forrásaként, képesek ellenállni a szélsőséges hidegnek és szárazságnak, olyan sarkvidéki és antarktiszi helyeken is élhetnek, ahol más növények nem. A zuzmó a jávorszarvas és a pézsmaökör kulcsfontosságú takarmánya, különösen télen. 

A zuzmó amellett, hogy a rénszarvasok fontos táplálékforrása, és felhasználható aquavit (skandináv alkoholos ital) készítéséhez. A skandinávok a legkülönfélébb területeken használták, többek között fakunyhók töltelékeként, festékek készítésében, lakmuszpapír gyártásában, de levesek és desszertek összetevőjeként, valamint dekorációként.

Lassan 10 éve, hogy felfedezték a zuzmó kiemelkedő hangelnyelő képességét. Ez egy új termék megalkotásához vezetett, amely ötvözi a modern igényeket a hagyományos anyagokkal. A természetes rénszarvasmohából készült hangelnyelőket ma már világszerte használják az irodákban és a közösségi terekben. Tartósított formában mi is számtalan dekorációhoz használjuk. A tartósításról bővebben a tartósított növények cikkünkben olvashatsz.

 

 

Szerző: Eagle decor
Képek: https://nordgrona.com/

A rénszarvas zuzmók megismerésében az alábbi cikkek voltak a segítségünkre:
https://www.gi.alaska.edu/alaska-science-forum/reindeer-moss