Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mohafalak és keretek gondozása

2023. 08. 09. 21:41:00

A korábbi bejegyzésünkben bemutattuk, hogy pontosan mit is jelent, hogy egy növény "tartósított". Ha nem olvastad még el, ide kattintva most megteheted.
A tartósításnak köszönhetően a moha dekorációk, -legyen szó keretről, asztaldíszről, vagy egy teljes falfelületről- már nem élnek így nincs szükségük sem fényre, sem locsolásra. Nem  is növekednek már, így nem kell se visszavágni, se gondozni őket. Viszont, ettől függetlenül vannak igényeik, amikre érdemes oda figyelni, hogy minél tovább megőrizzék tartósságukat, színüket és textúrájukat.
A moha és a zuzmó jól alkalmazkodik a környezetéhez. Főleg a zuzmónál látványos, hogy bár már nem él, mégis úgy viselkedik, mint egy szivacs, ami a tartósítás után is reagál a levegő páratartalmára. Szárazabb levegő hatására megkeményedik, de ha visszaáll a megfelelő páratartalom, a rostok újból megtelnek nedvességgel és visszanyerik a természetes textúrájukat, vissza puhulnak.
Arra viszont érdemes figyelni, főleg a téli, fűtési időszakban, a tartósan nagyon alacsony páratartalom és a túl meleg levegő (fűtőtest közelsége például) hamar kiszáríthatja őket. Egy bizonyos szintig tűrik a szárazabb levegőt, viszont ennek az alkalmazkodó képességnek is van határa, ami után már sajnos nem képesek a megújulásra, elszáradnak, lepotyognak és az esztétikai romlásuk miatt cserére szorulnak. A direkt nedvességgel, azaz spriceléssel orvosolni a száraz levegő kérdését sajnos nem jó megoldás! Ez maximum csak tüneti kezelés lehet, ami nem is tesz jót a dekorációnak és hosszú távon többet árthatunk vele.

A tartósított növények számára a legideálisabb az 45-55%-os páratartalom, ami a hétköznapi életünk és otthonunk megszokott értéke. A moha picit jobban kedveli a párásabb levegőt és kevésbé képes a megújulásra. Ez a 45-55% egyáltalán nem őserdei páratartalom, hanem az emberek számára is legideálisabbnak tartott érték. Érdemes párásítással javítani a helység páratartalmán. Kaphatóak már nagyon praktikus párásítók és higgyétek el, nem csak a mohátok lesz hálás érte, ha figyeltek erre! :)
Csak benti tartásra alkalmasak! Kültéren a hőmérséklet ingadozása, a tűző nap, esetleg az eső hamar tönkre teheti őket. Mindenképp érdemes figyelni az elhelyezésénél, hogy se állandó tűző nap, se hideg klímaberendezés, se fűtőtest ne irányuljon rá! A napnak kitett tartósított növény hamarabb elszíneződhet, nagyobb hőhatásnak kitéve pedig kiszárad, visszahúzódik és törékennyé válik.
Fürdőszobában nagyon jól érzik magukat, arra érdemes figyelni, hogy direkt nedvesség itt se érje, mert ha nem tud kiszáradni berothadhat.

Milyen hosszú az élettartama?

Sokan örök életet ígérnek és várnak ezektől a dekorációktól. Viszont ezt sajnos nem adhatjuk meg! A felhasználási feltételek betartásával és odafigyeléssel, a stabilizált növény évekig megtartja a formáját, textúráját és színét. Idővel fokozatos fakulással veszít a színének intenzitásából ami, amint esztétikai problémává válik, cserélhető és javítható. A csere nem az egész keret, vagy fal cseréjét jeleneti. Kisebb-nagyobb részek az egész összképtől függetlenül is javíthatóak, így körforgásban az évek alatt meg tud újulni az egész keret. A külső rongálások, vagy a nem megfelelő környezeti hatások károkat okozhatnak, de bármilyen méretű felületről is legyen szó, ezek a hibák is javíthatóak! Megnézni szabad, hozzáérni is! Hiszen mindenki kíváncsi, hogy milyen tapintása van egy nem élőés nem is mű növénynek, ami puha. Ez teljesen normális, nem egy cseppkőbarlang 10.000 éves képződményéről van szó, amihez hozzá érni ugyebár TILOS! :) Viszont a kulcs az óvatosságon van! Minden növény egyesével kerül beragasztásra, de ha megfogunk egy levelet olyan könnyen letéphető, mint egy fáról, csak helyette nem nő újabb. De kecsegtető megnyomkodni egy puha zuzmó darabot is, hisz olyan mint egy vattapamacs, viszont ezzel leszakíthatjuk a tövéről, ami rögzítve lett a hátlaphoz. Az utána ott maradt lyuk viszont már ront az összképen.

Takarításuk

Minimális potyogás előfordulhat a növények esetében, ez teljesen normális! A tartósított moha és zuzmó egy szintig taszítja a port. Viszont az építkezéssel járó finom porra érdemes oda figyelni és ilyen esetben gondoskodni a mohafal letakarásáról! A por leginkább a tartósított leveleken látszódik meg, de egy puhább tollseprűvel, mikroszálas törlő ronggyal, vagy finom ecsettel ez is könnyen tisztítható. Fontos a rendszeresség. Ha sokáig nem takarítják le a port a levelekről, azon annyira megtapadhat, hogy cserére szorulnak.


Hadd szedjem össze néhány pontban, hogy mik a legfontosabb tényezők, amire figyelni érdemes a moha dekorációk esetében:

  •  Ne érje közvetlen napfény

  • Ha porolós munkát végeztek, felújjítotok körülötte ügyeljetek rá, hogy megfelelően legyen letakarva.

  • Ne kerüljön fűtőtest, kandalló, klíma közvetlen közelébe

  • Kizárólag beltéri dekoráció

  • Ügyelj a páratartalom és hőmérséklet megfelelő arányára.
    Talán ez a legfontosabb!

  • Teheted sötét helyre, fürdőszobába is, csak ügyelj rá, hogy ne érje rendszeres nedvesség. 


ha a tartósított növények mellett, élő növény is van a keretünkben, érdemes kivenni a növényeket és úgy spriccelni, vagy áztatni. Lecsöpögtetés után a kampók segítségével újra könnyen visszahelyezhetőek a keretbe.  A visszahelyezett nedves növényektől a mohák és zuzmók minimálisan engedhetnek a színükből. Előfordulhat, hogy kicsit megszínezik az élő növényeket is, de emiatt nem kell aggódni a növényre ez a festék összetétele miatt negatív hatással nem lesz.