Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mohák tulajdonságai

A mohák az első szárazföldi növények egyikei. az egész földön megtalálhatóak és közel 26000 ismert fajjal rendelkeznek. Magyarországon például több mint 650 faj ismert.

Az ősi zöldmoszatokból fejlődtek, a testszerveződésük a teleptest szintjéig jutott el, nincsenek valódi szöveteik és szerveik.  Gyökerük nincs, helyette gyökérszerű szőreik vannak, melynek fő feladata a rögzítés.A vizet és az ásványi anyagokat az egész testfelületükön keresztül veszik fel. Sok mohanövény egymás mellett elhelyezkedve mohapárnát alkot. Ennek köszönhetően egymás között vizet tartanak vissza és így kevésbé száradnak ki.

A mohák kis termetű növények, mivel nincsenek szállító szöveteik, a vizet nem tudják magasra feljuttatni, így csak néhány centiméter magasra tudnak nőni. A mohák jól viselik a szárazságot és a hideget is. Kanadai kutatások bebizonyították, hogy egy gleccserbe 400 évre befagyott moha is képes új életre kelni, amint ismét napfény éri és beindul a fotoszintetizáló képessége. Sejtjeik annyira ellenállónak és alkalmazkodónak bizonyultak, hogy belőlük új növények születtek.

A mohafélék biológiai ellenálló képessége páratlan. Hasonlóan az emberi vagy állati őssejtekhez, ezekből a növénynek sokféle új szövete fejlődhet ki. Olyan sejtekkel rendelkeznek ugyanis, amelyek más sejtekké képesek átalakulni. A kutatás ismeretei szerint a mohafélék szélsőséges körülmények között, évszázadokon át is megőrzik ezeket a tulajdonságaikat.A mohák nagy része a nedves élőhelyet kedveli, de olyan fajtái is léteznek, melyek kiválóan viselik a szárazságot is. Ha sokáig nem jutnak vízhez, majd hirtelen csapadék éri őket, szinte szivacsként szívják magukba a nedvességet. Ezt a vízmennyiséget aztán hosszú ideig képesek tárolni.A mohák jelentősége a természetben Tudnunk kell, hogy ez egy kis növény igyekszik egyensúlyba hozni a hidrológiai körforgást Ez legfőképpen a víztartó képességének köszönhetően teheti meg. A moha fajtájától függően szárazon, a mért tömegének 20-40-szeresének megfelelő tömegű vizet képesek felvenni.Télen vizet szív magába és megtartja, majd nyáron felszabadítja. Így képes  egyensúlyban tartani a talaj nedvességtartalmát és felgyorsítani a szerves anyagok lebomlását.Azt is meg tudják akadályozni, hogy az áradások során a leömlő víz nagy mennyiségű talajt hordjon el, csökkentve ezzel a talajerózió pusztítását. Fontos szerepet töltenek be a talaj tápanyagtartalmának fenntartása érdekében is, ugyanis pusztulásuk után a maradványaik gazdagítják a talajt.

A moha gyógyhatásai

Általában betegségekre kenőcsökként és olajokban használják, a daganatok javulását is tanulmányozták már mohából készült  gyógyszerek. A nép gyógyászatban például az alábbi tulajdonságai ismertek:
Dr. Váli Mihály 18. századi orvos-botanikus azt írja róla: ,,a fa mohának orvosságát a medvéktől tanulták az emberek, mert a megsebesített medve vérfolyását fa mohával állítja el, sebét famohával gyógyítja". A fán található moha száj- és orrvérzés elállítására is jó. "Ha a fa moha 4-5 napig fehér borban ázik, igyál ezen borból az álmatlanság ellen, hason minőségben gyomorfájást szüntet és csuklást is elállít!” Nem biztos, hogy kipróbálnám, de egy kis érdekességképpen gondoltam megmutatom nektek. :) -Szerző-

Az alábbi cikkben Papp Beáta, a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának fő muzeológusa kifejti, hogy miért gondolja úgy, hogy a mohák legalább olyan védelmet igényelnének, mint néhány virágos növény. Érdemes elolvasni, ajánlom figyelmetekbe:

http://www.nhmus.hu/hu//tudd/kutatasainkrol/mohavedelem

 A moha segít az ökoszisztéma anyagcsere folyamataiban, a vízgazdálkodásban. Ezért fontos, hogy vigyázzunk rájuk és finoman kezeljük őket, hiszen jelentőségük fontosabb, mint azt gondoltuk volna. Jártatokban, keltetekben ezentúl így tekintsetek rájuk és ha lehetőségetek van a kertetekben is vegyétek hasznát a segítségének. :)

Tartósított moha falaink ilyen csodálatos mohák felhasználásával készülnek, melyek fenntartható gazdálkodást folytató manufaktúrákból származnak. Nah, de hogyan is lesz ezekből a növényekből gondozásmentes dekoráció? A tartósításról és  a tartósított növényekről bővebben a Tartósított növényeink cikkünkben olvashatsz.​​​​

IMG_3868.jpg

IMG_3610.jpg

IMG_3618.jpg

IMG_3626.jpg

IMG_7517.jpg

Szerző: Eagle decor

Képek: Eagle decor

A mohákkal és zuzmókkal kapcsolatos ismereteink bővítésében az alábbi oldalak is segítségünkre voltak:​

http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Biologia/42_mohk_bryophyta.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Moh%C3%A1k